In product uitgelicht zoomen we in op een product of productcategorie. Op deze manier vindt u meer achtergrond informatie over uw eventuele aankoop.

Waarom een opsluitband plaatsen?

Wat is nou eigenlijk een opsluitband, ook wel een stoepband, trottoirband of betonband genoemd? Een opsluitband is een betonnen band die wordt gebruikt aan de rand van bijvoorbeeld de oprit of een terras. Dit zorgt niet alleen voor een nette afwerking, maar ook dat een betonklinker, terrastegel of grind netjes op zijn plek blijft liggen en niet kan verschuiven waardoor er kieren ontstaan. De bestrating wordt letterlijk opgesloten. Ook kunnen betonnen opsluitbanden worden gebruikt als fundering voor een bloembak/border, als fundering voor een overkapping of als traptrede. Een onmisbaar product bij alle types bestrating!

Welke maat opsluitband bij welke toepassing?

Wij hebben een ruim assortiment aan opsluitbanden in ons assortiment met verschillende maten voor verschillende toepassingen. Hieronder beschrijven we per maat opsluitband waar deze voor geschikt is.

Opsluitband 5x15x100 cm

Dit is de kleinste betonband is ons assortiment. Doordat de band slechts 5 cm breed is oogt deze subtiel. Deze band is perfect voor het opsluiten van een terras of looppad waar geen zware belasting overheen komt! Verder wordt deze opsluitband veel gebruikt voor het maken van een fundering voor een bloembak of border. Het gewicht van een opsluitband van 5x15x100 cm is ca. 16 kg, waardoor deze prima alleen te tillen is.

Opsluitband 6x15x100 cm

Deze band is 6 centimeter breed en is geschikt voor dezelfde toepassingen als de betonband van 5 cm breed, echter is deze band nog iets steviger. Deze wordt veelal gebruikt bij een robuustere tuin of een paadje waar bijvoorbeeld ook overheen gefietst wordt. Het gewicht van een opsluitband 6x15x100 is ca. 19 kg, waardoor deze prima alleen te tillen is.

Opsluitband 6x20x100 cm

Een opsluitband 6x20x100 cm is ideaal indien er een klein hoogteverschil is tussen bijvoorbeeld terras en gazon. Doordat deze 20 centimeter hoog is kan dit hoogteverschil mooi worden opgelost. Ook geschikt als traptrede of als fundering voor een bloembak of border. Het gewicht van een betonband 6x20x100 cm is 25,8 kg.

Opsluitband 6x30x100 cm

Een opsluitband van 6x30x100 cm is door de hoogte van 30 cm geschikt voor het oplossen en opvangen van hoogteverschil tussen de bestrating en bijvoorbeeld gazon. Hoogteverschillen komen veel voor bij tuinen. Een opsluitband is een goedkope, nette en stevige manier om dit op te vangen. Is er een hoogte verschil van meer dan 15 centimeter? Kijk eens bij onze L-elementen!

Opsluitband 8x20x100 cm

Voor een toepassing waar zwaardere belasting overheen komt zoals personenauto’s adviseren wij een opsluitband van minimaal 8 centimeter breed. Denk hierbij aan een oprit of andere erfverharding. Het gewicht van een opsluitband van 8x20x100 cm is 36 kg.

Opsluitband 10x20x100 cm

Bij een oprit of erfverharding waar zware belasting overheen komt zoals vrachtwagens, trekkers, grote bussen, shovels etc. is het te adviseren om gebruik te maken van opsluitbanden 10x20x100 cm. Door het grote gewicht wat op de verharding komt zal bij het gebruik van een dikke opsluitband verzakking of scheurvorming minimaal zijn. Een opsluitband van 10x20x100 cm is 45 kg.

Hoe plaats ik een opsluitband?

Doordat een opsluitband een belangrijke functie heeft tegen het verzakken of het laten ontstaan van kieren in de bestrating, is het erg belangrijk dat een opsluitband op de juiste manier wordt geplaatst.

 • Zorg ervoor dat de opsluitband altijd voor minimaal de helft is ingegraven voor de juiste stevigheid. De dikte van de bestrating of het hoogteverschil bepaalt dus welke opsluitband er moet worden gebruikt.
 • Begin met een schets of ontwerp! Zo wordt het duidelijk waar opsluitbanden moeten worden geplaatst en waar niet. Tevreden? Zorg voor een gedetailleerde tekening inclusief de juiste afmetingen om ervoor te zorgen dat alles tijdens de verwerking klopt.
 • Zet de contouren uit doormiddel van paaltjes en touw. Houd rekening met het afschot van de bestrating! Dit moet ca. 1 centimeter per strekkende meter zijn. Afschot is belangrijk om ervoor te zorgen dat hemelwater op de juiste manier naar de afwateringsgoot of de natuurlijke afwatering zoals gras loopt.
 • Vervolgens kan er een sleuf worden gemaakt voor de opsluitbanden. Hoe diep moet deze sleuf worden gemaakt? Dat is natuurlijk afhankelijk van de hoogte van de opsluitband. Echter moet de opsluitband altijd ongeveer 1 centimeter onder het oppervlak van de bestrating uitkomen.
 • Plaats de opsluitband op afschot en stamp goed aan voor de juiste stevigheid. De opsluitbanden hebben een hol en dol systeem waardoor de banden in elkaar passen. Zorg ervoor dat de opsluitbanden netjes in lijn liggen en controleer dit door een draadje te spannen of een waterpas te gebruiken.

Opsluitbanden kopen bij Timmerman Sierbestrating

Bij Timmerman Sierbestrating hebben wij alle maten opsluitbanden op voorraad in zowel de kleur grijs als antraciet. Deze opsluitbanden kunnen per stuk worden afgehaald of geleverd. Doordat wij groot inkopen kunnen we de opsluitbanden ook voordelig aanbieden.

Het is een veelbelovende uitspraak van fabrikant MBI: ‘de nieuwe Rembrandt’. Doorontwikkeld en geproduceerd op een gloednieuwe, duurzame productielijn.

Kwaliteiten GeoProArte

De nieuwe productielijn zorgt voor een zorgvuldige opbouw van lagen om de kwaliteit van de GeoProArte te genereren. Een betonnen basis met daarop 6 coating lagen en 1 laag met een digitale print. De coating lagen hechten aan het betonnen element en beschermen de digitale print. Water en vuil krijgen amper de kans om de tegel binnen te dringen. Hierdoor blijft de kwaliteit behouden. Daarnaast geven 2 lagen een UV-bescherming aan de tegel. Verkleuring zal hierdoor ook minimaal zijn.

GeoProArte opbouw Timmerman Sierbestrating6 beschermingslagen

Bovenop de betonnen onderlaag komt een vocht beschermende coatingslaag (zie illustratie). Deze beschermd de print tegen optrekkend vocht. Vervolgens komt er een unieke primerlaag met daarop de digitale print. De digitale print zorgt voor de prachtige uitstraling. Door nieuwe technieken is de GeoProArte in staat de ‘looks en feels’ die u in de showtuin ziet ook in uw tuin te beleven.

De 4 bovenste lagen beschermen ‘De nieuwe Rembrandt’ tegen invloeden van buitenaf. UV-bescherming tegen verkleuring en een toplaag welke zorgt voor stroefheid en slijtvastheid.

Afwerking

Om de terrastegel fraai af te werken is de GeoProArte voorzien van een mini facet. Daarnaast hebben de tegels een afstandhouder. Hierdoor kunnen de tegels tegen elkaar aan verwerkt worden. U hoeft de naden/voegen alleen maar te vullen met een inveegzand. Onkruid krijgt een minimale kans om te ontwikkelen. Tip: Breng ieder jaar een nieuw laagje inveegzand aan om de naden goed vullend te houden en kieming van onkruid tegen te gaan.

Waarom kiezen voor de GeoProArte

Betonnen tegels onderscheiden zich op drie fronten in kwaliteit en prijs: kleurvastheid, vocht intrekking en vuil aantrekking. Bij basis tegels (het goedkopere segment) is verkleuring naar 1 a 2 jaar zichtbaar en trekken vocht en vuil snel in. Vocht maakt de structuur van tegel minder en vuil geeft een mindere uitstraling. Is dit eenmaal in de tegel getrokken, dan krijgt u dit er niet meer uit. De bestrating verliest zijn waarde en kwaliteit.

GeoProArte Timmerman Sierbestrating

Bij de GeoProArte is dit allemaal van ongekende kwaliteit. De makers van deze serie zeggen dat het nagenoeg dezelfde kwaliteit heeft als keramiek:

 • Zeer lang kleurvast
 • Extreem hoge bescherming tegen vocht en vuil
 • Unieke uitstraling door digitale print
 • Eenvoudig te verwerken
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Lange levensduur

Veelzijdige stijlen

Er is een brede range aan soorten in de GeoProArte serie ontwikkeld. Van natuurlooks zoals hout-, quartz-, en hardsteen. Maar ook uitgesproken authentieke looks in industriële stijlen en gevarieerde mozaïek designs. De digitale print geeft een prachtige uitstraling aan uw terras.

Nieuwsgierig geworden of de GeoProArte ook iets voor u is? Bekijk de nieuwe serie alvast in onze showtuin en laat u informeren door onze specialisten.

Trommelstenen zijn betonnen stenen met een ‘verouderde’ uitstraling. De stenen worden na productie in een soort molen getrommeld. Deze grote trommel ligt horizontaal met een lichte afloop. In het begin liggen de stenen boven in de trommel. Vervolgens gaat de trommel langzaam draaien en vallen de stenen over elkaar heen en botsen tegen elkaar aan. Hierdoor raken de stenen als het ware beschadigd en dit zorgt voor een verouderd uiterlijk als ze eenmaal uit de trommelmolen komen.

Wat zijn voordelen van Trommelstenen?

Trommelstenen passen prima in een tuin met een nostalgische sfeer. Door de verouderde uitstraling geven ze een landelijk effect. Door het trommelen hebben deze stenen vaak de uitstraling van gebakken stenen, maar met een zachter prijskaartje.

Wat is het verschil met gebakken stenen?

Gebakken stenen worden geproduceerd van klei. Trommelstenen zijn van beton. De eigenschappen van beton is dat deze niet kleurvast is. Beton verliest naar gelang de jaren zijn kleuren. Deze kleuren zullen lichter uit gaan slaan door de invloed van Uv-straling. Daarnaast trekken betonnen stenen vocht en vuil aan. Hierdoor kan kalkuitbloei ontstaan en trekt groene aanslag zich wat sneller in de stenen in tegenstelling tot gebakken klei.

Formaten Trommelstenen

Er zijn verscheidende afmetingen beschikbaar:

 • Trommel waalformaat
 • Trommel dikformaat
 • Trommel betonstraatsteen
 • Trommelsteen 21x14x7 cm
 • Trommelsteen 20x15x6 cm
 • Trommelsteen 20x30x5 cm

Toepassingen

De Trommelstenen zijn voor vele doeleinden geschikt. Doorgaans worden waal- en dikformaten gebruikt voor looppaden of randafwerking gecombineerd met terrastegels. De betonstraatstenen, 21x14x7 en 20x15x6 zijn zeer geschikt voor in een oprit. Dit komt door de dikte van deze stenen. Een dikte van minimaal 6cm volstaat om in een oprit te verwerken, mits deze niet zwaarder belast wordt dan een auto. De Trommelsteen 20x30x5cm leent zich voor een terras of onder een overkapping, maar ook wel in een looppad.

Trommelstenen kopen

Wij hebben een groot assortiment met Trommelstenen in vele kleuren en afmetingen. Vindt u niet de gewenste kleur, dan zijn Abbeystones ook een goed alternatief. Deze zijn vergelijkbaar met de Trommelstenen (Kijlstra), maar zijn van een andere producent (Excluton).

Op onze website verkopen wij vele soorten grind en split. Echter, horen wij vaak de vraag; “Is dit niet hetzelfde?” Het antwoord is hierop; “Nee.” Maar wat is dan het verschil tussen beide?

Grind

Grind kenmerkt zich door zijn afgeronde vormen. Dit komt doordat het (sier-)grind wordt gewonnen in rivieren. Het water neemt het grind mee en door het rollen over de bodem krijgt het grind deze mooie ronde vormen. Het wordt dan ook wel ‘gerold grind’ genoemd.

Split

Spilt wordt gewonnen in groeves. Hier wordt het split uitgehakt en krijgt het ook wel de naam: breuksteen. Split is dan ook gespleten breuksteen. Door het uithakken kenmerkt split zich als hoekig en scherper materiaal.

Welk soort moet ik kiezen?

Nu u de verschillende kenmerken weet, is het natuurlijk ook goed om te weten voor welke toepassing u het beste kunt kiezen tussen beide soorten. Grind kan het beste toegepast worden als sierfunctie of tegen spatwater. Wilt u een looppad creëren of een oprit, dan leent zich hier split het beste voor. Door de hoekige afwerking verdicht het beter. Het grind ‘zet’ zich als het ware. Hierdoor kan er vriendelijker over gelopen of gereden worden.

Tip! Wanneer het split met verkeer wordt belast adviseren wij om hier grindmatten onder te leggen. Hierdoor blijft het split beter liggen en krijgt u geen ‘sporen’ in de oprit.

Naast het soort grind of split voor een bepaald doel, is ook de maatvoering van het grind of split essentieel. Hoe kleiner, hoe meer het verdicht. Hoe groter, des te beter het bijvoorbeeld werkt tegen spatwater.

Tips & Koopjes van Timmerman Sierbestrating
Regelmatig onze handige Tips en scherpe Koopjes ontvangen?

Brokken

Naast het fijne grind en split zijn er ook brokken verkrijgbaar. Brokken hebben een grotere afmeting en worden gebruikt als siersteen. Veelal in borders en rondom vijvers. Brokken zijn een grotere soort breuksteen en kenmerken zich door de scherpe en hoekige vormen.

Verwerken grind of split in de voortuin

De voortuin betreft vaak een lage belasting, dus hoeft er hiervoor niet een verharde laag aangebracht worden onder het grind of split. Zorg dat het zandbed vlak is en wellicht iets afloopt naar de weg toe. Hierdoor loopt het overtollige hemelwater vlot weg. Leg vervolgens gronddoek (Anti-worteldoek) neer en plaats daar bovenop het grind of split.

Tip! Wij adviseren een laagdikte van 5cm voor grind of split. Bij deze laagdikte kunt u een gewicht van 75kg per m2 aanhouden wanneer u gaat bestellen.

Grind of split voor blote voeten

Ronde vormen doen zachter aan, maar verdichten niet heel erg mooi. U kunt kiezen voor een zeer fijn grind, bijvoorbeeld Castle grind. Door zijn kleine maatvoering wordt een redelijk vlak looppad gecreëerd en door zijn ronde vormen geeft dit een zacht gevoel aan de blote voeten.

Assortiment Grind en Split

Triagres | Keramische terrastegel

De serie Triagres zijn 3cm volledig keramische terrastegels van producent MBI. Deze kwalitatieve tegels hebben een prachtig Italiaans design met de uitstraling van natuursteen of moderne betonlook.

Waarom keramiek

Keramiek is een zeer gebruiksvriendelijk materiaal. De vraag is de afgelopen jaren dan ook enorm gestegen. Dat is onder meer te verklaren door de kwaliteiten van het materiaal, maar ook de levensduur en onderhoudsvriendelijkheid. Met Triagres komen al deze aspecten samen in 1 serie, welke ook nog eens financieel aantrekkelijk is.

Kleurvast en krasbestendig
Duurzaam! Gaat een leven lang mee in goede kwaliteit
Zeer onderhoudsvriendelijk

Verwerking

De Triagres tegels zijn niet voorzien van een betonnen onderlaag. Hierdoor zijn deze tegels niet te verwerken in een standaard zandbed, maar in een stabiliseert zandbed. Dit houdt in dat de toplaag (10cm) van het zandbed versterkt dient te worden met een metselmortel. Dit is geen ‘dure’ klus, maar kost vooral wat extra werk. Tevens is dit geen cementdekvloer, maar hard enkel het cement in het zand wat uit. Dit zorgt voor meer stabiliteit.

Tip! Is de ondergrond niet draagkrachtig genoeg? Dan kunt u deze verstevigen met een menggranulaat (gebroken puin) om een goede basis te creëren.

Voegen van Triagres terrastegels

Een gestabiliseerd zandbed is een waterdoorvoerende ondergrond. Het water kan hier makkelijk in wegvloeien. U kunt dus ook voor een waterdoorlatende voeg kiezen, bijvoorbeeld AquaColor Ceramic Joints.

‍Een waterafsluitend voegmiddel kan altijd gebruikt worden in combinatie met keramiek (bijvoorbeeld cementgebonden). Maar dat is in de meeste gevallen is dit duurder en/of lastiger om te verwerken. Een waterafsluitende voeg kiest u wél als de ondergrond niet waterdoorvoerend is. Bijvoorbeeld als u de keramische tegels op het beton plakt. Wij adviseren u in dit geval wel altijd advies in te winnen over de juiste verwerking. Als er water onder de tegels komt kan dit ervoor zorgen dat de tegels loskomen.

Wij raden af om standaard voegzand te gebruiken. Gebruik altijd een voegtype dat in ieder geval semi-hard wordt en zich aan de tegel kan hechten. Dit zijn zogenaamde voegmiddelen op basis van epoxy hars of polymeer. Dit geeft extra stabiliteit aan het oppervlak.

Tips & Koopjes van Timmerman Sierbestrating
Regelmatig onze handige Tips en scherpe Koopjes ontvangen?

Zagen van keramiek

Keramiek heeft als materiaal de eigenschap dat het keihard is. Dit is prettig in gebruik maar een nadeel als u een aantal tegels moet zagen. Hieronder een aantal tips:

 1. Gebruik een scherp (nieuw) zaagblad.
 2. Altijd watergekoeld zagen.
 3. Gebruik een dun blad met een doorgetrokken rand.
 4. Zaag altijd op een waterpas gestelde zaagtafel.
 5. Stel het zaagblad niet te diep af.
 6. Zaag een dikke tegel in twee zaagsnede door.

Triagres | Betaalbare keramische terrastegel

Naast alle kwaliteiten is ook de prijs van de Triagres keramische terrastegels erg goed. Het betekent niet dat een hogere prijs van keramisch, ook beter is. Het is allemaal geweldig materiaal, maar het is maar net waar de grondstof voor het keramiek gewonnen wordt. Daarnaast is . U geniet met Triagres van de kwaliteit van keramiek, maar