Alles over het zandbed van uw sierbestrating

Wanneer het tijd is om nieuwe sierbestrating aan te leggen denkt u waarschijnlijk als eerste aan de stenen. Maar waar komen de stenen precies op te liggen? Op zand, split of een mix? In deze blog gaan we het hebben over het zandbed van uw sierbestrating. Want hoe dik moet het zandbed zijn en hoe voorkomt u dat de tegels gaan verzakken? Over dit en meer vertellen we u graag meer.

Zand of split?

Bij het aanleggen van sierbestrating is de keuze van de ondergrond essentieel voor de duurzaamheid en het uiterlijk van het eindresultaat. U kunt kiezen tussen zand en split, deze keuze hangt af van verschillende factoren, waaronder het type tegel, de locatie van uw tuin en specifieke weersomstandigheden. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken voor een langdurig mooi en functioneel terras. 

Zand als ondergrond 

Zand, met name straatzand of ophoogzand, biedt een stabiele en vlakke ondergrond die bijzonder geschikt is voor betontegels. Het zandbed moet goed verdicht zijn om een gelijkmatig en stevig oppervlak te creëren waarop de tegels gelegd kunnen worden. Dit is vooral belangrijk op vlakke oppervlakken waar waterafvoer minder een rol speelt. Zand zorgt voor een goede basis waardoor de tegels niet zullen verzakken of verschuiven over tijd. 

Split voor betere drainage 

Split, een vorm van grof, gebroken steenmateriaal, is een uitstekende keuze voor gebieden met veel regenval of voor tegels die een goede drainage vereisen, zoals keramische tegels. De grotere korrelgrootte van split zorgt voor ruimtes tussen de deeltjes, waardoor water gemakkelijk kan wegvloeien. Dit helpt waterophoping onder de tegels te voorkomen, wat vooral belangrijk is in gebieden die gevoelig zijn voor verzakking of vorstschade. 

Combinatie van zand en split 

In sommige gevallen kan een combinatie van zand en split de beste optie zijn. Dit kan de stabiliteit van zand combineren met de goede drainage-eigenschappen van split. Zo’n combinatie kan bijvoorbeeld nuttig zijn bij de aanleg van keramische tegels in een gebied waar zowel stabiliteit als drainage belangrijk zijn. 

split voor sierbestrating
split voor sierbestrating

Het zandbed van betontegels

Voor betontegels is een goed voorbereid zandbed essentieel. Het maakt uit of u een zandbed voor een oprit wilt voorbereiden of een terras of looppad in de tuin. De belasting op een oprit is natuurlijk vele malen hoger dan op een terras. Wilt u het zandbed voorbereiden voor een looppad of terras, dan moet het zandbed ongeveer 10 tot 15 centimeter diep zijn om voldoende stabiliteit te bieden. U gebruikt hiervoor straatzand, dit type zand heeft als eigenschap dat het zich gemakkelijk laat uitvlakken en voldoende water kan doorlaten om plassen op uw terras te voorkomen.  

Let op! Woont u op klei- of veengrond, dan moet uw zandbed ongeveer 20 tot 25 centimeter diep zijn. Dit is omdat klei- en veengrond een relatief instabiele ondergrond is en kan inklinken.  

Wilt u een zandbed van betontegels voor uw oprit aanliggen, dan is het zaak om eerst een laag van minimaal 15 centimeter split aan te leggen. Hier bovenop kunt u dan een laag van 5 tot 10 centimeter straatzand leggen. Maar hoeveel kuub straatzand heeft u nodig? Daarvoor is een handige formule: 

Breedte x lengte x ophoging x 1.1 

Het zandbed van keramische tegels buiten

Voor keramische tegels buiten is het leggen van een zandbed iets ingewikkelder. Het hangt namelijk enorm af van het soort keramische tegel dat u van plan bent om te gaan leggen. Keramische tegels van 2 cm dik kunt u bijvoorbeeld niet zomaar op een zandbed aanleggen, terwijl als u keramische tegels voor buiten heeft met een betonnen onderkant, u eigenlijk net zo te werk kunt gaan als bij betontegels.  

Toch worden bij keramische tegels een mix van zand en split aanbevolen. Deze combinatie zorgt voor stabiliteit én goede waterafvoer, wat essentieel is om schade door vorst en waterophoping te voorkomen. 

Keramische tegels voor buiten van 2cm 

U kunt dit type terrastegel niet zomaar op een zandbed aanleggen. Doordat keramische tegels voor buiten maar 2 centimeter dik zijn, is er een grote kans dat ze loskomen als het vriest. Dit komt doordat het water eronder uitzet als het bevriest. Hierdoor kunnen de tegels gaan wiebelen en in het ergste geval zelfs scheuren. Deze tegels kunt u daarom alleen leggen op een speciale ondergrond van drainerend split.   

Keramische tegels met onderlaag 

Heeft u gekozen voor een keramische tegel met betonnen onderlaag, dan kunt u hetzelfde zandbed voorbereiden als voor betonnen terrastegels. Door de betonnen onderlaag is deze terrastegel al voorzien van een waterdoorlatende laag én is deze dik genoeg om stabiel op een normaal zandbed gelegd te worden.

Het zandbed voorbereiden

Bij het aanleggen van het zandbed komt nog het één en ander kijken. Gaat u uw oprit bestraten waarop een auto, of zelfs meerdere auto’s komen te staan? Dan is het belangrijk om te zorgen voor een extra stevige fundering. Maar ook zaken als het afschot en de kantopsluiting vergen aandacht.

Afschot bepalen

Het correct bepalen van het afschot is een cruciale stap bij het aanleggen van bestrating. Afschot is de lichte helling die u aanbrengt in uw stoep, looppad, terras of oprit om waterafvoer te bevorderen. Het doel is om te voorkomen dat water op de bestrating blijft staan, wat kan leiden tot plassen, gladheid en op termijn zelfs schade aan de tegels kan aanbrengen. 

Hoeveel afschot is nodig? 

De ideale helling voor afschot is afhankelijk van de oppervlakte en de gebruikte materialen, maar over het algemeen wordt een afschot van 1 tot 2 centimeter per meter aanbevolen. Dit zorgt ervoor dat het water effectief wordt afgevoerd zonder dat het loopcomfort wordt beïnvloed. 

 Waterafvoer richting 

Bij het plannen van het afschot is het belangrijk om te bepalen waar het water naartoe geleid moet worden. Het water moet ten alle tijden van het huis af gevoerd worden. U kunt ervoor kiezen om het water naar een bestaande goot of afvoer te leiden. Als deze opties niet beschikbaar zijn, kunt u het water ook afvoeren naar een border, gazon of grindstrook, waar het natuurlijk kan wegzakken. Zorg er wel voor dat dit geen overlast veroorzaakt in andere delen van uw tuin.

sierbestrating aanleggen

Kantopsluiting 

Het plaatsen van de kantopsluiting door middel van bijvoorbeeld opsluitbanden gebeurt na het aanbrengen van het zandbed. Dit is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat uw bestrating op zijn plaats blijft en niet verschuift. Kantopsluiting houdt de tegels en het zandbed netjes op hun plek en draagt bij aan de algehele stabiliteit en duurzaamheid van uw terras of looppad. 

Afmetingen en plaatsing 

Voor terrassen en tuinpaden wordt aangeraden om opsluitbanden te gebruiken met een minimale afmeting van 5x15x100 cm. Voor opritten zijn stevigere banden vereist, met afmetingen van minimaal 8x20x100 cm. Plaats de opsluitbanden altijd iets lager dan de bestrating, ongeveer 1 à 2 centimeter, om een strakke afwerking en effectieve afwatering te waarborgen. Zorg ervoor dat de opsluitbanden correct zijn afgestemd op de afmetingen van uw betontegels of keramische tegels, inclusief de voegen. 

Het correct aanbrengen van kantopsluiting is essentieel voor de levensduur en het uiterlijk van uw bestrating. Dit zorgt niet alleen voor een mooi afgewerkt terras maar ook voor een terras dat jarenlang mooi blijft en goed functioneert.

Het aftrillen van het zandbed

Het is belangrijk om het zandbed niet te overbelasten; een te dikke laag zand in één keer kan leiden tot een ongelijkmatige verdichting. Daarom is het aan te raden om het zand in redelijk dunne lagen aan te brengen en elke laag afzonderlijk af te trillen. Dit doet u met een aftrilplaat die u eventueel kunt huren bij een bouwmarkt. Houdt er rekening mee dat het zandbed nog gaat inzakken bij het aan trillen.  

Het is aan te raden om het zandbed een paar dagen te laten rusten na het verdelen en aanstampen. Dit proces, bekend als inklinken, zorgt voor een natuurlijke verdichting. Een beetje regen tijdens deze periode kan het proces bevorderen, maar te veel regen is funest voor uw zandbed. Probeer het leggen van bestrating dan ook zoveel mogelijk te plannen in een droge periode.

Tijd om de sierbestrating aan te leggen!

Na zorgvuldige voorbereiding van het zandbed, is het nu tijd om uw sierbestrating aan te leggen. Dit proces transformeert uw voorbereide oppervlak in een prachtig terras, pad of oprit. Begin met het leggen van de tegels of stenen volgens uw gewenste patroon, waarbij u ervoor zorgt dat elke tegel stevig op zijn plaats ligt en gelijkmatig is uitgelijnd met de andere. 

Een belangrijke stap na het leggen van de bestrating is het invullen van de voegen met voegzand. Dit helpt om de tegels of stenen op hun plaats te houden en zorgt voor stabiliteit en duurzaamheid van uw bestrating. Verdeel het voegzand gelijkmatig over de bestrating en veeg het in de voegen. Dit proces kan een aantal dagen herhaald worden totdat alle voegen volledig gevuld zijn. 

Het is essentieel om te allen tijde schoon voegzand te gebruiken, of voor een duurzamere oplossing, onkruidwerend voegmortel. Vermijd het gebruik van brekerzand, omdat dit niet dezelfde stabiliteit en onkruidwerende eigenschappen biedt als speciaal voegzand. Met onze tips voor het onderhouden van uw sierbestrating geniet u nog jaren van uw prachtige terras en/of oprit.

Timmerman, uw betrouwbare partner in sierbestrating

Met een uitgebreid assortiment aan sierbestrating en de expertise voor een professionele aanleg, zijn wij uw adres voor een terras of pad dat de tand des tijds zal doorstaan. Laat ons u helpen bij het maken van de juiste keuzes, van de voorbereiding van het zandbed, het aanbrengen van terrastegels, tot het zorgvuldig voegen van uw bestrating. Wacht niet langer en zet vandaag de stap naar het terras of pad waar u altijd al van heeft gedroomd.