Creatief met stapelblokken in uw tuin

Stapelblokken zijn een veelzijdige toevoeging voor elke tuin en bieden eindeloze mogelijkheden. Niet alleen zijn ze functioneel en kunnen ze dienstdoen als bloembak of tuinmuurtje. Ook zijn stapelblokken zeer geschikt om hoogteverschillen te creëren en daarmee uw tuin net dat beetje extra te geven. In deze blog vertellen we u graag meer over de verschillende toepassingen van stapelblokken in uw tuin.  

De verschillende toepassingen van stapelblokken in uw tuin 

Bent u op zoek naar een creatieve manier om uw tuin wat meer sfeer te geven? Denk dan eens aan het verwerken van stapelblokken in uw tuin. Zoals de naam al zegt, zijn dit stenen blokken waarmee u kunt stapelen. Door het aanbrengen van hoogteverschillen geeft u uw tuin een speelser karakter. Maar waar zou u allemaal aan kunnen denken? We zetten enkele verschillende, populaire toepassingen van stapelblokken in de tuin op een rijtje: 

 

Verhoogde border  

Een verhoogde border is ideaal om structuur in uw tuin aan te brengen en om planten beter tot hun recht te laten komen. Stapelblokken maken het eenvoudig om de gewenste hoogte te bereiken en bieden een duidelijke scheiding tussen verschillende delen van de tuin. Bovendien zorgt de verhoogde ligging voor een betere drainage voor uw planten. 

 

Bloembak  

Stapelblokken zijn perfect voor het construeren van bloembakken. U kunt ze stapelen tot de gewenste hoogte en vorm en ze zijn sterk genoeg om de aarde en planten te ondersteunen. Een bloembak van stapelblokken is niet alleen praktisch, maar ook een aantrekkelijk visueel element in uw tuin. 

 

Tuinmuur  

Met stapelstenen kunt u prachtige tuinmuurtjes maken. Of u nu een tuinmuur langs de rand van uw tuin plaatst of als centraal element gebruikt, stapelstenen voegen karakter toe aan uw buitenruimte. Een tuinmuur van stapelblokken is stevig, duurzaam en met een afdekplaat erop ook nog eens een handige zitplaats. 

Het werken met stapelblokken in uw tuin 

De populariteit van stapelblokken wordt mede veroorzaakt door de relatief eenvoudige manier waardoor ermee gewerkt kan worden. U hoeft niet per se heel veel technische kennis in huis te hebben om uiteindelijk iets moois te maken van de stapelblokken in uw tuin. Wel zijn er een aantal stappen die u moet volgens als u gaat werken met stapelblokken in uw tuin.  

 

Stappenplan werken met stapelblokken in uw tuin 

 

  1. Maten uitzetten: Bepaal de afmetingen op basis van de grootte van de stapelblokken om zagen te minimaliseren. Gebruik lijnen om de contouren duidelijk te maken. 

 

  1. Grond uitgraven: Graaf ongeveer 10 cm dieper dan het naastgelegen oppervlak om ruimte te maken voor de fundering. 

 

  1. Fundering maken: Gebruik opsluitbanden als fundering. Bij hogere constructies versterkt u de fundering met cement. 

 

  1. Eerste laag stapelblokken: Lijm de eerste laag stapelblokken op de fundering. Zorg voor een stevige verlijming en gebruik polymeer kit of spuitlijm voor de hechting van de stapelblokken. 

 

Meer over het lijmen van stapelblokken leest u in deze blog. 

 

  1. Volgende lagen stapelen: Stapel de volgende lagen, laat de blokken verspringen voor stabiliteit en esthetiek. 

 

  1. Binnenkant en/of bovenkant afwerken: De laatste stap is afhankelijk van het doel van de stapelblokken. Maakt u een border of bloembak, overweeg dan antiworteldoek aan de binnenzijde voor extra bescherming tegen onkruid. Gaat u voor een tuinmuurtje waarop u ook kunt zitten, plaats dan afdekplaten 

Stapelblokken bij Timmerman Sierbestrating

Ontdek de veelzijdigheid van stapelblokken en geef uw tuin een make-over met de stapelbokken van Timmerman, uw betrouwbare partner in sierbestrating. Bezoek onze webshop of showroom en laat u inspireren door de mogelijkheden die onze stapelblokken bieden. Ontdek ons assortiment stapelblokken en begin vandaag nog met het transformeren van uw tuin. 

Veelgestelde vragen

Stapelblokken bevestigt u door ze op een stabiele ondergrond te plaatsen en met elkaar te verlijmen. Gebruik een geschikte steenlijm of kit om de blokken stevig op elkaar te lijmen. Metselen is ook een mogelijkheid maar een minder populaire optie, tenzij u graag een zichtbare voeg wilt creëren. Zorg dat de ondergrond egaal is en de blokken goed uitgelijnd zijn voor een solide constructie. 

Voor het lijmen van stapelblokken gebruikt u het best een polymeerkit of spuitlijm, die zorgt voor een sterke en duurzame hechting. Zorg ervoor dat de oppervlakken schoon en droog zijn voor de beste resultaten. 

Stapelblokken dienen voor een stabiele constructie minstens 10 centimeter diep in de grond geplaatst te worden of tot onder het vriesniveau, afhankelijk van de hoogte van de stapeling en de toepassing.