Opsluitband plaatsen

Opsluitband

Waarom een opsluitband plaatsen?

Wat is nou eigenlijk een opsluitband, ook wel een stoepband, trottoirband of betonband genoemd? Een opsluitband is een betonnen band die wordt gebruikt aan de rand van bijvoorbeeld de oprit of een terras. Dit zorgt niet alleen voor een nette afwerking, maar ook dat een betonklinker, terrastegel of grind netjes op zijn plek blijft liggen en niet kan verschuiven waardoor er kieren ontstaan. De bestrating wordt letterlijk opgesloten. Ook kunnen betonnen opsluitbanden worden gebruikt als fundering voor een bloembak/border, als fundering voor een overkapping of als traptrede. Een onmisbaar product bij alle types bestrating!

Welke maat opsluitband bij welke toepassing?

Wij hebben een ruim assortiment aan opsluitbanden in ons assortiment met verschillende maten voor verschillende toepassingen. Hieronder beschrijven we per maat opsluitband waar deze voor geschikt is.

Opsluitband 5x15x100 cm

Dit is de kleinste betonband is ons assortiment. Doordat de band slechts 5 cm breed is oogt deze subtiel. Deze band is perfect voor het opsluiten van een terras of looppad waar geen zware belasting overheen komt! Verder wordt deze opsluitband veel gebruikt voor het maken van een fundering voor een bloembak of border. Het gewicht van een opsluitband van 5x15x100 cm is ca. 16 kg, waardoor deze prima alleen te tillen is.

Opsluitband 6x15x100 cm

Deze band is 6 centimeter breed en is geschikt voor dezelfde toepassingen als de betonband van 5 cm breed, echter is deze band nog iets steviger. Deze wordt veelal gebruikt bij een robuustere tuin of een paadje waar bijvoorbeeld ook overheen gefietst wordt. Het gewicht van een opsluitband 6x15x100 is ca. 19 kg, waardoor deze prima alleen te tillen is.

Opsluitband 6x20x100 cm

Een opsluitband 6x20x100 cm is ideaal indien er een klein hoogteverschil is tussen bijvoorbeeld terras en gazon. Doordat deze 20 centimeter hoog is kan dit hoogteverschil mooi worden opgelost. Ook geschikt als traptrede of als fundering voor een bloembak of border. Het gewicht van een betonband 6x20x100 cm is 25,8 kg.

Opsluitband 6x30x100 cm

Een opsluitband van 6x30x100 cm is door de hoogte van 30 cm geschikt voor het oplossen en opvangen van hoogteverschil tussen de bestrating en bijvoorbeeld gazon. Hoogteverschillen komen veel voor bij tuinen. Een opsluitband is een goedkope, nette en stevige manier om dit op te vangen. Is er een hoogte verschil van meer dan 15 centimeter? Kijk eens bij onze L-elementen!

Opsluitband 8x20x100 cm

Voor een toepassing waar zwaardere belasting overheen komt zoals personenauto’s adviseren wij een opsluitband van minimaal 8 centimeter breed. Denk hierbij aan een oprit of andere erfverharding. Het gewicht van een opsluitband van 8x20x100 cm is 36 kg.

Opsluitband 10x20x100 cm

Bij een oprit of erfverharding waar zware belasting overheen komt zoals vrachtwagens, trekkers, grote bussen, shovels etc. is het te adviseren om gebruik te maken van opsluitbanden 10x20x100 cm. Door het grote gewicht wat op de verharding komt zal bij het gebruik van een dikke opsluitband verzakking of scheurvorming minimaal zijn. Een opsluitband van 10x20x100 cm is 45 kg.

Hoe plaats ik een opsluitband?

Doordat een opsluitband een belangrijke functie heeft tegen het verzakken of het laten ontstaan van kieren in de bestrating, is het erg belangrijk dat een opsluitband op de juiste manier wordt geplaatst.

  • Zorg ervoor dat de opsluitband altijd voor minimaal de helft is ingegraven voor de juiste stevigheid. De dikte van de bestrating of het hoogteverschil bepaalt dus welke opsluitband er moet worden gebruikt.
  • Begin met een schets of ontwerp! Zo wordt het duidelijk waar opsluitbanden moeten worden geplaatst en waar niet. Tevreden? Zorg voor een gedetailleerde tekening inclusief de juiste afmetingen om ervoor te zorgen dat alles tijdens de verwerking klopt.
  • Zet de contouren uit doormiddel van paaltjes en touw. Houd rekening met het afschot van de bestrating! Dit moet ca. 1 centimeter per strekkende meter zijn. Afschot is belangrijk om ervoor te zorgen dat hemelwater op de juiste manier naar de afwateringsgoot of de natuurlijke afwatering zoals gras loopt.
  • Vervolgens kan er een sleuf worden gemaakt voor de opsluitbanden. Hoe diep moet deze sleuf worden gemaakt? Dat is natuurlijk afhankelijk van de hoogte van de opsluitband. Echter moet de opsluitband altijd ongeveer 1 centimeter onder het oppervlak van de bestrating uitkomen.
  • Plaats de opsluitband op afschot en stamp goed aan voor de juiste stevigheid. De opsluitbanden hebben een hol en dol systeem waardoor de banden in elkaar passen. Zorg ervoor dat de opsluitbanden netjes in lijn liggen en controleer dit door een draadje te spannen of een waterpas te gebruiken.

Opsluitbanden kopen bij Timmerman Sierbestrating

Bij Timmerman Sierbestrating hebben wij alle maten opsluitbanden op voorraad in zowel de kleur grijs als antraciet. Deze opsluitbanden kunnen per stuk worden afgehaald of geleverd. Doordat wij groot inkopen kunnen we de opsluitbanden ook voordelig aanbieden.