Wat zijn Trommelstenen?

Trommelstenen

Trommelstenen zijn betonnen stenen met een ‘verouderde’ uitstraling. De stenen worden na productie in een soort molen getrommeld. Deze grote trommel ligt horizontaal met een lichte afloop. In het begin liggen de stenen boven in de trommel. Vervolgens gaat de trommel langzaam draaien en vallen de stenen over elkaar heen en botsen tegen elkaar aan. Hierdoor raken de stenen als het ware beschadigd en dit zorgt voor een verouderd uiterlijk als ze eenmaal uit de trommelmolen komen.

Wat zijn voordelen van Trommelstenen?

Trommelstenen passen prima in een tuin met een nostalgische sfeer. Door de verouderde uitstraling geven ze een landelijk effect. Door het trommelen hebben deze stenen vaak de uitstraling van gebakken stenen, maar met een zachter prijskaartje.

Wat is het verschil met gebakken stenen?

Gebakken stenen worden geproduceerd van klei. Trommelstenen zijn van beton. De eigenschappen van beton is dat deze niet kleurvast is. Beton verliest naar gelang de jaren zijn kleuren. Deze kleuren zullen lichter uit gaan slaan door de invloed van Uv-straling. Daarnaast trekken betonnen stenen vocht en vuil aan. Hierdoor kan kalkuitbloei ontstaan en trekt groene aanslag zich wat sneller in de stenen in tegenstelling tot gebakken klei.

Formaten Trommelstenen

Er zijn verscheidende afmetingen beschikbaar:

  • Trommel waalformaat
  • Trommel dikformaat
  • Trommel betonstraatsteen
  • Trommelsteen 21x14x7 cm
  • Trommelsteen 20x15x6 cm
  • Trommelsteen 20x30x5 cm

Toepassingen

De Trommelstenen zijn voor vele doeleinden geschikt. Doorgaans worden waal- en dikformaten gebruikt voor looppaden of randafwerking gecombineerd met terrastegels. De betonstraatstenen, 21x14x7 en 20x15x6 zijn zeer geschikt voor in een oprit. Dit komt door de dikte van deze stenen. Een dikte van minimaal 6cm volstaat om in een oprit te verwerken, mits deze niet zwaarder belast wordt dan een auto. De Trommelsteen 20x30x5cm leent zich voor een terras of onder een overkapping, maar ook wel in een looppad.

Trommelstenen kopen

Wij hebben een groot assortiment met Trommelstenen in vele kleuren en afmetingen. Vindt u niet de gewenste kleur, dan zijn Abbeystones ook een goed alternatief. Deze zijn vergelijkbaar met de Trommelstenen (Kijlstra), maar zijn van een andere producent (Excluton).