Voorkom uitglijden op terrastegels

Voorkom uitglijden op uw terrastegels

Laten we meteen met de deur in huis vallen, elke terrastegel kan glad worden. Zeker als het veel geregend heeft kan er een laagje water op uw terras blijven staan. Goede afwatering is zeer belangrijk om te voorkomen dat u uitglijdt op uw terrastegels. Maar ook de keuze voor het soort terrastegel en het onderhoud ervan zijn van invloed op de kans dat u een keer een slippertje maakt. In deze blog vertellen we u meer hoe u kunt voorkomen dat u uitglijdt op uw terrastegels.

Hoe ontstaan gladde terrastegels?

Gladde terrastegels kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. De meest voor de hand liggende is misschien wel de vele neerslag die er in Nederland valt. Toch zou een beetje kwaliteitsterrastegel niet meteen spekglad moeten worden van een beetje regen. Hoe ontstaan gladde terrastegels dan verder?

  • Groene aanslag: algen en mossen gedijen op vochtige plaatsen en kunnen een gladde laag vormen op uw terrastegels. De ene terrastegel is gevoeliger voor groene aanslag dan de ander, maar het advies is altijd om groene aanslag zo snel mogelijk te verwijderen.

  • Tuinafval: afgevallen bladeren en vuil kunnen water vasthouden en na verloop van tijd voor gladheid zorgen. Ook is het een broedplaats voor algen en mossen, die op hun beurt weer voor de bekende groene aanslag zorgen.

  • Onvoldoende onderhoud: het niet regelmatig schoonmaken van het terras kan leiden tot de opbouw van vuil en aanslag, wat de tegels glad maakt.

  • Weersomstandigheden: regen, sneeuw en ijs kunnen een glibberig oppervlak creëren, vooral als de tegels niet goed gedraineerd zijn en een goed afwatering verder in de tuin ontbreekt.

  • Type tegel: uiteraard speelt het type terrastegel ook een grote rol bij de kans op uitglijden op uw terras. De ene terrastegel wordt sneller glad dan de ander.

Kies voor keramische terrastegels

Wilt u het probleem van gladde terrastegels voor zijn? Dan is het belangrijk om te kijken naar het type terrastegel dat u in uw tuin wilt leggen. Natuursteen is bijvoorbeeld een vrij gevoelige tegel voor groene aanslag en wordt ook relatief snel glad. Betontegels en gebakken klinkers zijn al wat stroever, maar zijn door hun poreuze oppervlak ook gevoelig voor groene aanslag. Wilt u de kans verkleinen dat u uitglijdt op uw terras, kies dan voor keramische terrastegels.

Dit type terrastegel staat bekend om zijn slipbestendigheid en is onderhoudsarm. Keramische terrastegels zijn hard gebakken, waardoor ze een ruwere textuur hebben die extra grip biedt. Daarnaast absorberen keramische tegels minder water, wat bijdraagt aan een minder glad oppervlak, zelfs als het regent.

Toch zijn keramische terrastegels niet geheel zonder slipgevaar, ook dit type terrastegel kan uiteindelijk glad worden. Vooral in een periode van vorst is het uitkijken geblazen op uw terras.

Bestrijd groene aanslag

Groene aanslag kan uw terras gevaarlijk glad maken. Regelmatig onderhoud en schoonmaak helpen om deze aanslag te voorkomen. Gebruik milieuvriendelijke reinigingsmiddelen of een mengsel van water en azijn of groene zeep om groene aanslag te verwijderen zonder uw tegels of de omliggende planten te beschadigen. Ga vooral niet met een hogedrukreiniger aan de slag of chemische bestrijdingsmiddelen; dit kan de tegels dermate beschadigen dat u juist nog sneller last heeft van gladde terrastegels.

Voorkom uitglijden: onderhoud uw terrastegels

Of u nu gekozen hebt voor keramische terrastegels of een ander type tegel, als u ze niet goed onderhoud worden op den duur alle soorten terrastegels glad. Maar wat wordt er dan verstaan onder goed onderhoud?

  • Regelmatig vegen: verwijder los vuil en bladeren met een harde bezem om ophoping te voorkomen.
  • Milde reiniging: gebruik voor algemene reiniging een milde zeepoplossing en spoel grondig na met schoon water.
  • Groene aanslag reiniging: ontdekt u toch de beginselen van groene aanslag, verwijder dit dan meteen om erger te voorkomen. Let vooral op schaduwrijke plekken.
  • Voegonderhoud: voegen kunnen een verzamelplaats zijn voor onkruid en vuil. Houd uw voegen schoon om onkruidgroei en daarmee de kans op uitglijden te voorkomen.

Keramische terrastegels koopt u bij Timmerman Sierbestrating

Voor een terras waarop u stevig staat, kiest u voor de keramische terrastegels van Timmerman Sierbestrating. Onze keramische tegels bieden grip, ook als het nat is, wat uitglijden helpt voorkomen. Ontdek het assortiment en maak de veilige keuze voor uw buitenruimte.