Tips voor het onderhoud van keramische tegels buiten

Onze tips voor het onderhoud van uw keramische tegels buiten

Keramische tegels buiten hebben veel te bieden: ze zijn duurzaam, elegant en relatief onderhoudsarm. Ondanks dat ze weinig onderhoud nodig hebben, is wel enige zorg vereist om ze jarenlang in topconditie te houden. De reiniging van keramische tegels is eenvoudig, maar u moet wel net weten wat wel en wat niet te doen. Daarom delen we in deze blog onze tips om uw keramische tegels buiten in optimale staat te houden, seizoen na seizoen.  

Tip 1: Regelmatige reiniging

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar regelmatige reiniging van de keramische tegels buiten is de eerste en belangrijkste stap in het onderhoud van uw sierbestrating. Wij raden u aan om eens per week los vuil, bladeren en andere rommel te verwijderen. Dit kan al door even een zachte bezem over de keramische tegels te halen. 

Keramische tegels buiten zijn redelijk onderhoudsarm, maar ook dit type sierbestrating kan eens in de zoveel tijd wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Voor keramische tegels buiten biedt warm water voor de meeste vlekken en groenaanslag al de oplossing. Gebruik in geen geval een hogedrukspuit, dit tast zowel de tegels als het voegwerk aan.   

Vetvlekken op uw keramische tegels buiten 

Als u een BBQ heeft gehad en vetvlekken zijn ontstaan, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te behandelen. Maak een warm sopje met afwasmiddel en verwijder het vet. Vetvlekken zijn niet schadelijk voor de tegels, maar trekken wel extra vuil aan. Een huishoudspons kan hier goed bij helpen zonder de tegels te beschadigen.  

Het verwijderen van roest 

Roestvlekken, afkomstig van bijvoorbeeld potten of BBQ-grillen, moet u zo snel mogelijk zien te verwijderen. Dit kan al met een beetje warm water en een schuursponsje. Als u deze vlekken laat zitten, kunnen ze het oppervlak van uw keramische tegels aantasten. Tijdens de wintermaanden is het verstandig om roestgevoelige items van het terras te halen. 

Tip 2: Vermijd chemische reinigingsmiddelen

Chemische reinigingsmiddelen kunnen verleidelijk zijn bij hardnekkige vlekken of groene aanslag. Wij adviseren echter om deze te vermijden, omdat ze uw tegels en het milieu kunnen schaden. Zeker als u de vlekken direct verwijdert met wat heet water en eventueel een klein sopje, zijn chemische reinigingsmiddelen helemaal niet nodig.  

Krijgt u uw keramische tegels buiten toch niet mooi schoon door bijvoorbeeld hardnekkige groene aanslag? Kies dan voor de WS Green Clean groene aanslag verwijderaar. En lees ook onze blog over het verwijderen én voorkomen van groene aanslag op uw sierbestrating.  

Keramische tegels | keramiek tegel voor buiten | Timmerman Sierbestrating

Tip 3: Controleer het voegwerk

Het voegwerk tussen uw keramische tegels is cruciaal voor de duurzaamheid van uw sierbestrating. Controleer dit daarom regelmatig op scheuren of andere beschadigingen. Kleine probleemgebieden kunt u zelf aanpakken, maar voor grotere problemen raden we aan contact met ons op te nemen.  

Signalen van voegwerk problemen 

Let op de volgende tekenen om te bepalen of uw voegwerk mogelijk aandacht nodig heeft: 

  • Barsten of scheuren in het voegwerk 
  • Losse tegels rondom het voegwerk 
  • Onkruidgroei tussen de tegels 

Onze onderhoudstips 

  • Voor kleine scheurtjes of problemen kunt u een voegmortel gebruiken om het zelf te repareren. 
  • Overweeg om het voegwerk waterdicht te maken om waterabsorptie en vorstschade te voorkomen. 
  • Voegwerk moet ook regelmatig worden schoongemaakt om de ophoping van vuil en algen te voorkomen. Gebruik hiervoor een zachte borstel en vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen die het materiaal kunnen aantasten. 

Keramische tegels voor buiten koopt u bij Timmerman Sierbestrating

Bent u na het lezen van deze tips overtuigd geraakt van het gemak en de duurzaamheid van keramische tegels voor buiten? Of merkt u dat uw huidige sierbestrating wel een opfrisbeurt kan gebruiken? Keramische tegels zijn een uitstekende keuze voor een stijlvol en onderhoudsarm terras. 

Wacht niet langer en investeer in een tuin die niet alleen prachtig is, maar ook makkelijk te onderhouden. Neem vandaag nog contact met ons op en laat u adviseren door onze experts. Samen kijken we naar de beste oplossingen voor uw buitenruimte, zodat u weer volop kunt genieten van uw tuin.