Excluton tegels

Excluton tegels

Excluton tegels zijn in vele soorten, maten en kleuren te verkrijgen. Timmerman Sierbestrating is al jarenlang dealer van de producent Excluton. De fabrikant zorgt voor kwaliteit en werkt op een duurzame manier. De tegels zijn voor vele toepassingen geschikt. Tegenwoordig wordt veelal gekozen voor een grote maat terrastegel, de meest voorkomende maat is de terrastegel 60x60cm.

De grotere tegels zijn strak afgewerkt en hebben een prachtig design. Het verschil zit in de afwerking. De een heeft een facetrand en de ander is helemaal strak. Ook is de oppervlakte van de tegels bij iedere soort weer anders. Deze uitleg staat op vaak kort en bondig beschreven op diverse internetwebsites. Wilt u een goed en vakkundig advies, dan raden wij u aan om eens bij ons langs te komen.

De tuintegels aanleggen
De tuintegels worden vaak door de erkende vakman gelegd. De hovenier of stratenmaker weet precies op welk afschot de tegels gelegd moeten worden. Het afschot is van belang om ervoor te zorgen dat hemelwater direct kan worden afgevoerd. Tuintegels leggen komt dus nog behoorlijk precies. Echter, door u goed te laten informeren kunt ook zelf een eind komen. Denk bijvoorbeeld aan de voorbereidende werkzaamheden. Vaak moet er zwarte grond uit en geel zand erin, wat u waarschijnlijk prima zelf kunt doen. Daarna laat u de zandbaan goed afvlakken door de stratenmaker of hovenier en u kunt zelf helpen met leggen.

Het kopen Excluton tegels
U wilt tuintegels kopen, maar u weet niet goed de verschillen in kwaliteit, maatvoering en afmetingen. Laat u dan niet alleen maar beïnvloeden door de prijs, maar bedenk ook wat voor gemak u ervan wilt hebben. Er zijn namelijk standaard betontegels die vaak open van structuur zijn. Open van structuur wil zeggen dat er meer/sneller mos alg en vuil in de bovenlaag van de tegel kan gaan zitten. Met een geborstelde en geïmpregneerde terrastegel is de toplaag beter verdicht en heeft een beschermlaag gekregen. U kunt zich voorstellen dat u hier iets minder omkijken naar heeft. Echter, op alle tuintegels (ook keramisch) kan groene aanslag zich vorm, maar het verschil zit vooral in de mate van het intrekken van deze aanslag in de tegel.

Specialist in Excluton tegels
Timmerman Sierbestrating is de expert op het gebied van tuintegels. Door de jarenlange ervaring die wij hebben, kunnen wij u precies vertellen wat het verschil in eigenschappen is. Wij begrijpen ook dat u niet elk jaar nieuwe tegels aanschaft en dat het best een uitgave is. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze die in uw situatie past!

Assortiment tuintegels
Er zijn vele soorten tuintegels te onderscheiden, maar de meest voorkomende tegelmaat is de terrastegel 60×60. In deze maat zijn ook de meeste kleuren en soorten te kiezen. Maar waarin zit nu het verschil tussen een terrastegel van € 15,- per m² of een tegel van € 25,- per m²? Dat is een veel voorkomende vraag die ons wordt gesteld.

Verschil tussen de betonnen tuintegels
Er worden tegenwoordig geen slechte tegels meer gemaakt, maar dat er verschil in kwaliteit zit mag duidelijk zijn. Neem een tegel van bijvoorbeeld € 15,- per m². Deze terrastegel zal veel opener van structuur zijn. Dit wil zeggen dat hij poreuzer is en dus meer vocht en vuil zal opnemen. U kunt zich voorstellen dat deze tegels sneller groen en vuil zullen worden dan een behandelde tegel. Ook is het schoonmaken van deze tegel wat lastiger dan een gladde/dichte terrastegel. Kiest u voor een betontegel van hogere kwaliteit, dan is deze tegel na productie één of meerdere keren behandeld. De toplaag van het beton is beter verdicht, waardoor er minder vuil en vocht in kan trekken. Daarnaast zijn tegels vaak behandeld met een impregnant of coating. De poriën van de tegels worden als het ware afgedicht, waardoor er amper vocht en vuil in kan trekken.

Voordelen van geïmpregneerde tuintegels

Bij poreuze tegels is het aan te raden om de tegels te laten impregneren. Bij het impregneren van tegels wordt er een transparante laag op de tegels aangebracht welke de poriën afsluit. Hierdoor kan vuil zich niet in de tegel gaan nestelen en kan water niet in de tegel trekken.

Impregneren zorgt ervoor dat:

  • tuintegels langer mooi blijven;
  • er geen vochtophoping onder de tegels kan ontstaan met schimmel tot gevolg;
  • vuil gemakkelijk verwijderd kan worden;
  • de levensduur van de tegels wordt verlengd.


Uw terras aanleggen met de Excluton tegels is een zeer creatief proces. In het verleden, wanneer u een terras of oprit aanlegde, had u weinig keus in het materiaal. Maar de laatste jaren zijn er vele innovatieve materialen mogelijk. De innovatieve ontwikkelingen zorgen ervoor dat uw tuin onderhoudsvriendelijk en duurzaam ingericht kan worden.

Excluton tegels in groot formaat
Een groter formaat terrastegel is tegenwoordig helemaal in. Vooral de afmeting 60x60cm tegel doet het goed. Wanneer u een grote tegels gebruikt voor een klein terras oogt dit rustiger en ruimer. Door de strakke voegen, prachtige structuur en grotere oppervlakte zorgen de tuintegels voor een fantastische uitstraling. Maar of u nu een groot of een klein terras heeft, met de Excluton tegels van Timmerman Sierbestrating zult u altijd een sfeervolle tuin creëren.